Hírek
Családi délutánnal indult a nyári szezon Zalaváron
Zalavár 2021. július 20. kedd
 
Hagyományai mellett újonnan induló rendezvényekkel is pezsdíti közéletét Zalavár. Június utolsó szombatján egy családi délután programjaival lettek megszólítva kicsik és nagyok.

- Fontos, hogy lakóink az egész községet otthonuknak érezzék, ehhez a településfejlesztő munka mellett programokra van szükség, amik kellemes környezetben összehozzák az embereket - mondta nagy hangsúllyal Lucz József polgármester. - A tradíciók megtartása mellett a rendezvények körét is kell újítani és bővíteni. Ezen gondolat mentén szerveztük idén első alkalommal a családi délutánt a Művelődési Ház udvarán, a falu apraja-nagyja közös szórakozására. Lehetett nevezni családi kötélhúzásba, volt közös tánc, íjászat, kézműves foglalkozás, arcfestés, ugrálóvár, játékos vetélkedő, aminek résztvevői jutalmakért versenghettek. Technikai eszközök bemutatóival tűzoltók és rendőrök voltak jelen.

További új kezdeményezés révén színházi előadással bővül a kulturális kínálat.

- Csatlakoztunk a Déryné Programhoz, melynek keretében hosszú idő után most újra visszatér Zalavárra a színházi szórakoztatás - folytatta a polgármester. - A produkció technikai szakemberei felmérték a Kultúrház és színpadjának e célra való alkalmasságát. Augusztus 5-én kerül sor a Kék róka című darab bemutatójára, ezzel ünnepeljük egyben a Művelődési Házunk 50 éves fennállását. A színházi esemény kulturális centrumszerepet is jelent a községünknek, az előadásra várjuk a környékbeli települések lakóit is.

Zalavár a történelmi múltjával rendszeres találkozóhelye a szláv népek képviselőinek, így a várszigeti Cirill és Metód szobránál több ünnep kerül megtartásra. Lucz József az idén lezajlott eseményekről elmondta, hogy tavasszal az Országos Bolgár Önkormányzat tartott ünnepséget, majd orosz vendégek tisztelegtek a hittérítő szent testvérpár emléke előtt, június végén pedig szlovákok látogattak az emlékhelyre.

- A szláv írásbeliség megteremtésének napjára emlékezve nemzetiségi iskolánk diákjai bolgár nyelven adtak műsort - tette hozzá a polgármester. - Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Tájékoztattuk őt a Vársziget fejlesztési terveiről, a régészeti feltárások folytatásáról, a már feltárt helyek rekonstruálásáról, a szoborpark rendezési szándékairól. Szóbeli támogatását adta ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a Zalavári Történelmi Emlékparkunk kormányrendeletben bekerülhessen a Történelmi Emlékhelyek sorába. Ez szélesebb körű pályázati lehetőséget jelent, ami elősegítheti, hogy az elképzeléseinket mielőbb valóra tudjuk váltani.

A település gondot fordít arra, hogy az iskolai szünidő egy részét a gyermekek közösségben kellemesen tölthessék, idén ehhez két tábort is szerveztek. Pályázati támogatással első ízben került sor egy heti időtartammal napközis Erzsébet tábor rendezésére, közel 25 gyermek számára kirándulásokkal, strandolási lehetőséggel. Önkormányzati finanszírozással is szerveztek 5 napos tábort délelőtti kézműves, kulturális és sportprogramokkal. A településfejlesztő munkában a mindenkori aktualitások mellett folyamatosan kiemelt jelentőséggel kezeli az önkormányzat a pályázati lehetőségek kihasználását. Idén már 7 pályázatot nyújtottak be a Magyar Falu Programra, melyekkel összesen közel 60 millió forint támogatást céloznak, számos fejlesztési területet érintve. Ezeket a következőkben részletezte a településvezető.

- Céljaink közt szerepel a közterületi játszótér felújítása, a sportöltöző rekonstrukciója, temetői beruházások közt urnafal kialakítása és a ravatalozó felújítása, a falugondnoki szolgálat ellátásához 9 személyes kisbusz vásárlása, közterületi fenntartási munkák végzéséhez kapacitás bővítés érdekében gépek, eszközök beszerzése. Pályáztunk továbbá a közösségi programok lebonyolításához rendezvénysátor, valamint sörasztal és pad garnitúrák vásárlására. Igényeltünk anyagi támogatást a felelős állattartás elősegítésére: ivartalanítási, oltási, azonosítás megjelölési költségekhez való hozzájárulás érdekében - sorolta Lucz József.

Horányi Árpád

További Zalavár hírek
Zalavár 2023. november 15.
Az ősz jeles eseményei közt jegyzi Zalavár az idősek napjával egybekötött kórustalálkozót, s egy jeles jubileumi ünnepet is, amit a falu temploma felépítésének idén 100. évfordulója alkalmával tartottak.
Zalavár 2023. szeptember 20.
Temploma szentelésének századik évfordulóját ünnepli idén Zalavár, a centenárium jegyében kapcsolódik a település az országos Ars Sacra Fesztivál programokhoz.
Zalavár 2023. június 21.
Népviselet napja alkalmából találkozót rendezett idén immáron másodszor Zalavár, a programra ezúttal több környékbeli települést is meghívtak.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.