Hírek
Zalavári találkozások az idő mérföldköveinél
Zalavár 2023. november 15. szerda
 
Az ősz jeles eseményei közt jegyzi Zalavár az idősek napjával egybekötött kórustalálkozót, s egy jeles jubileumi ünnepet is, amit a falu temploma felépítésének idén 100. évfordulója alkalmával tartottak.

A centenáriumi rendezvény az önkormányzat és az egyházközség szervezésében kulturális és szakrális programsorozatként zajlott le, melynek záró állomása volt a november 4-én tartott ünnep. Ekkor napra pontosan 100 évnyi múltra tekintettek vissza, amikor felavatták a Rózsafüzér Királynéja templomot.

- Összefogás, kitartó munka és tenni akarás, amikkel jellemezni lehet a templom építésének sikerét - méltatta a kor elkötelezett embereinek hozzáállását Lucz József polgármester, s emlékezett Zalavár akkori plébánosára, Holler Konrádra, aki 1919-től 10 éven át teljesített szolgálatot a községben. Lucz József kiemelte: - Az évszázaddal ezelőtti, első világháborút követő válság, az infláció ugyanúgy megnehezítette az emberek életét, ahogy az ma is tapasztalható. Ezért is fontos kiemelni, hogy Holler Konrád példáján összefogással, tenni akarással hatalmas dolgokat vihetünk véghez.

A templom évfordulója alkalmából a plébános tiszteletére szobrot avattak, melyet Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész készített. Az ünneplők körében jelen volt Varga László püspök, Nagy Bálint országgyűlési képviselő, celebránsként Kelemen István helyi plébános, és a térségből több meghívott vendég.

Az idő az ember életében is jelentős mérföldkő. Az aranykorúak iránti tiszteletet fejezte ki a minap a nyugdíjasok őszi találkozója, ezúttal immár másodszor dalos találkozóval egybekötve. A szereplő vendégek ezúttal Alsópáhokról, Bókaházáról, Cserszegtomajról, Diszelből, Sármellékről érkeztek, szólistaként lépett fel a helybeli Szalai Balázs, valamint a helyi óvodások. A programot a Zalavári Kulturális és Hagyomány­őrző Cso­port és Zalavár Község Önkormányzata közösen valósította meg.

A település aktuális fejlesztéseiről Lucz József elmondta, hogy a TOP-PLUSZ-2.1.1-21-ZA1-2022-00028 számú pályázaton elnyert 48 millió forint segítségével tart a polgármesteri hivatali épület energetikai korszerűsítése. A műszaki tartalom felöleli a falak szigetelését, a nyílászárók cseréjét, napelemek telepítését és a fűtés korszerűsítését. A Magyar Falu Program pályázatán 10 milliós támogatást nyert az önkormányzat, aminek segítségével a Dózsa György és a József Attila utca járdájának egy-egy szakaszát újítják fel.

Karácsonyra az egyházközséggel karöltve készül az önkormányzat, az adventi hétvégéken gyertyagyújtásokkal hangolnak ünnepre, elkészül az ország egyik legnagyobb betleheme. Az ünnep előtt pedig karácsonyi koncerttel készülnek a szervezők.

További Zalavár hírek
Zalavár 2023. szeptember 20.
Temploma szentelésének századik évfordulóját ünnepli idén Zalavár, a centenárium jegyében kapcsolódik a település az országos Ars Sacra Fesztivál programokhoz.
Zalavár 2023. június 21.
Népviselet napja alkalmából találkozót rendezett idén immáron másodszor Zalavár, a programra ezúttal több környékbeli települést is meghívtak.
Zalavár 2022. december 13.
Idén új keretek közt szervezték meg az idősek napja ünnepét Zalaváron.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.