Hírek
„Hagyományainkat őrizve, jövőnket építve Zalaváron”
Zalavár 2023. június 21. szerda
 
Népviselet napja alkalmából találkozót rendezett idén immáron másodszor Zalavár, a programra ezúttal több környékbeli települést is meghívtak.

A hagyományőrző esemény kapcsán Lucz József polgármester elmondta, hogy a Népviselet napját 2015 óta rendezik Magyarországon. A zala­vári és balatonmagyaródi lányok, asszonyok részvételével való tavalyi első találkozó olyan jól sikerült, hogy idén jelentősen kibővült a csatlakozók köre: jöttek Zalaszabarból, Sármellékről, Zala­ko­már­ból, Cserszeg­tomajról és Zalamerenyéről, összesen mintegy 60 fő vett részt, nők, férfiak és gyermekek.

Teljes népviseleti ruházatot, vagy annak egy-egy darabját felöltve több helyszínen mutatták meg magukat a résztvevők: így a zalavári Várszigeten, a község templománál, illetve a Kányavári szigeten.

- Cél a hagyományőrzés, fenntartani ezeket az értékeket generációkon át, a szép számú összejövete­lért hálásak vagyunk minden résztvevőnek - hangsúlyozta Lucz József. - Zalavár kulturális programjai gazdagodtak a rendezvénnyel. Örömünk, hogy szakmai és országos figyelmet is kapott az esemény, részt vett Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatója, valamint a televízió csatornája élő adásban közvetítette a találkozót.

A település sokoldalúan tiszteli a múltját, hiszen a jövő a materiális fejlesztések mellett szellemileg a múltból is építkezik, generációkra örökítve az elődök által teremtett értékeket a „Hagyományainkat őrizve, jövőnket építve Zalaváron” jelmondat szerint.

- Faluközösségünk fogékony a tradíciók megtartására - mondta a polgármester. - Jó hangulatú rendezvényünk volt a kultúrház udvarán a májusfa állítás, mintegy 30 fő vett ebben részt. Három szakkör résztvevői ismerkedtek az utóbbi hónapokban kézműipari, illetve díszítőművészeti munkával: a hímző, nemezelő és kosárfonó foglalkozások során készült alkotások egy közös kiállításon kerültek bemutatásra.

A kulturális értékek mellett sikeres pályázati források segítségével gyarapodik, fejlődik Zalavár. Erről a polgármester elmondta, hogy a Magyar Falu Program támogatásával nemrég falugondnoki kisbuszt szereztek be, befejeződött a ravatalozó felújítása, a Petőfi utca csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítására elnyert pénzből a nyáron elkezdődik a kivitelezői munka.

Hamarosan újabb közösségi rendezvényre kerül sor, július 1-jén rendezik meg a Művelődési Ház udvarán a családi délutánt sok játékos szórakoztató programmal, egyebek közt ugrálóvár, lufibohóc várja a gyermekeket. Ez alkalommal tartja meg az önkormányzat a babaköszöntőt a múlt évben születettek ünneplésével, megajándékozásával. Lucz József örömmel árulta el, hogy tavaly 9 újszülöttel gyarapodott Zalavár lakossága.

Horányi Árpád

További Zalavár hírek
Zalavár 2023. november 15.
Az ősz jeles eseményei közt jegyzi Zalavár az idősek napjával egybekötött kórustalálkozót, s egy jeles jubileumi ünnepet is, amit a falu temploma felépítésének idén 100. évfordulója alkalmával tartottak.
Zalavár 2023. szeptember 20.
Temploma szentelésének századik évfordulóját ünnepli idén Zalavár, a centenárium jegyében kapcsolódik a település az országos Ars Sacra Fesztivál programokhoz.
Zalavár 2022. december 13.
Idén új keretek közt szervezték meg az idősek napja ünnepét Zalaváron.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.