A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű. A pörkölt ilyen étel. A pörkölt nevét jellegzetes alföldi pásztorételként, parasztételként egykorú szerzők az 1780-as évektől folyamatosan megemlítették és sajátos vonásának tartották, hogy paprikával készült.
Erre a célra a marhahús lágyrészeit használjuk, mert az puhább: lapocka, lábszár, a bélszín vége. Jó, ha vegyes részekből készül és van benne vese, meg máj is. A húst hártyáitól jól megtisztítva, kockákra feldaraboljuk. Egy fej hagymát karikára vágva olajban üvegesre sütünk, megszórjuk édes-nemes paprikával és a húst hozzáadva pár percig sütjük, azután vizet öntünk rá, annyit, hogy elfedje és fedő alatt csendesen, kb. 2 óráig pároljuk. Közben adunk hozzá zöldpaprikát, télen paradicsomlevet.
Ha a vizet elfőtte, még pótoljuk, amíg teljesen puhára fő. Végül zsírjára sütjük.
Hargitai Beáta
cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819
Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890
Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922