Hírek
Testvértelepüléseiről fogadott vendégeket Balatonszentgyörgy
Balatonszentgyörgy 2022. augusztus 16. kedd
 
Közeleg a nyár lecsengése, a szezonban kapott élmények azonban nem múlnak el olyan gyorsan.

Balatonszentgyörgy lakosságának és vendégeinek szívében is maradandót hagyhatott a falunap a színes programjaival, testvérvárosiakkal való találkozás kölcsönös örömével.

- A hagyományos falunapi ünnepünkön különféle stílusú zenét játszó együttesek léptek fel, jó hangulatú főzőverseny zajlott le, sok kitelepült árus gondoskodott étel-ital kínálatról, volt népművészeti kirakodóvásár, látványos tűzzsonglőr bemutató - sorolta a még nyárelejei szórakoztató eseményeket Farkas László Nándor polgármester. - Két testvértelepülésről érkeztek vendégeink: az erdélyi Sepsiszentgyörgyről és a felvidéki Nagyidáról. A lengyelországi Łabowa testvérképviselete az ukrán menekültügyi helyzet miatt akkor nem tudott ellátogatni hozzánk, így őket később láthattuk vendégül.

A Balatonszentgyörgy-Łabowa testvérkapcsolat még fiatal, hivatalosan a múlt év októberében kötötték meg.

- Lengyel vendégeink, ahogy a körülményeik engedték, a falunap után két héttel érkeztek, s 3 napot töltöttek nálunk - pillantott vissza a polgármester. - Ők most első alkalommal jártak nálunk, viszonozva a mi őszi látogatásunkat. Igyekeztünk bemutatni nekik a nevezetességeinket, s megismertetni a Balaton tágabb környezetét is. A 6 fős delegációt Marta Słaby polgármester asszony vezette, a küldöttség tagja volt Łabowa alpolgármestere, az önkormányzati hivatal főtisztviselője, fejlesztési vezetője és pályázati referense, valamint a település tűzoltóparancsnoka. A vendégekkel a Csillagvárban elköltött vacsora mellett hosszú beszélgetés keretében történt az egymással való ismerkedés. A társalgás magyar-angol nyelven folyt, tolmács segítségével. Vendégeink itt tartózkodásának másnapján közös kegyeleti megemlékezést tartottunk annál a közeli emlékműnél, mely a 2002-ben történt súlyos lengyel autóbusz baleset áldozatai tiszteletére lett emelve. Ezen a programon az itt nyaraló lengyel diákcsoport is részt vett, akik ugyancsak az önkormányzatunk vendégei voltak, egy hetes nyaralást töltve nálunk.

Łabowa delegációja másnap a helyiek kíséretével egy egész napos balatoni kiránduláson is részt vett, kisbuszokkal.

- Szerencsére az időjárás is kedvezett a programnak - említette Farkas László Nándor. - Lengyel barátaink gyönyörködhettek a Fonyódi-hegy kilátójáról nyíló balatoni panorámában, majd Szántódnál a komppal átkeltünk az északi partra. Tihany nevezetességei közt az apátsági templomot mutattuk meg, a táj szépsége adta élmény mellett mindannyian részesei lehettünk az éppen zajlott levendulaszüretnek, vendégeink is gyűjtöttek virágot. Badacsony volt az ebédelő állomáshely, onnan menetrend szerinti hajójárattal tettünk víziutat Fonyódra és onnan vissza. Majd újra a buszokra szállva, Szigligeten kis kitérővel a várra irányított figyelem után Keszthelyre mentünk, ahol fagylaltozás következett és fürdőzés a Helikon strandon, este pedig vacsora a város patinás Halászcsárdájában, egészen záróráig tartó beszélgetés mellett.

A közvetlen Balaton­szent­györggyel való ismerkedés is tartalmas programot jelentett a nemrég létesült helyi piac meglátogatásával, a hagyományőrző tűzoltószertár és felszereltsége bemutatásával. Mint Farkas László Nándor elmondta, az 1965-ben gyártott, ma is működőképes tűzoltóautót különös érdeklődéssel vették szemügyre. Futó Lajos, az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke egy dedikált sisakot adott át emlékül a lengyel kollégájának.

- Łabowa a hegyes vidékével teljesen más jellegű település, mint a miénk - jegyezte meg Balatonszentgyörgy polgármestere. - Ott nincs vízi világ, ami nálunk különösen megfogta a vendégeinket. El is mondták, milyen csoda ez számukra, mennyire érthető, hogy a mi Balatonunk turisták százezreit vonzza. Elhangzott ez a búcsúreggelin, amit az önkormányzati hivatali épületünkben tartottunk. Bennünk is él még az a szívélyes fogadtatás, amiben részünk volt a múlt év őszén tett lengyelországi látogatásunk során. Ezt igyekeztünk viszonozni, s öröm, hogy sikerült is, hiszen igazán őszinte szavakkal, a velünk töltött időt élményekkel teli tartalmas programként értékelve köszöntek el tőlünk. Łabowa önkormányzati küldöttségével párhuzamosan érkeztek a Balatonra az ottani általános iskola legkiválóbb tanulói, jutalomüdülésre, teljesítményeik elismeréseképpen. Velük és kísérőikkel is angol-magyar nyelven, tolmács segítségével zajlott a kommunikáció. Az itt töltött napokra színes programokat szerveztek munkatársaink, de kiváló időben a strandolásra is jutott bőven idő a balatonmáriafürdői strandon. Megismerkedtek Balatonszentgyörgy látványosságaival. Egy színes, vidám délelőttöt töltöttek a Csillagvárnál. Mindemellett sor került badacsonyi hajókirándulásra, kisvasúton utazhattak el Csisztapusztára, megcsodálva az újjáépült kisvasutat és a pálya mentén a dél-balatoni táj természeti szépségeinek hangulatát. Keszthelyen tett látogatásuk során fogadta őket dr. Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja. Az ő vezetésével látogathatta meg a csoport a városbeli Vadászati Múzeumot, s az ugyancsak ott található modellvasút kiállítást.

A lengyel diákcsoportot megelőző héten az önkormányzat szervezésében nagyidai diákok vendégeskedtek Balatonszentgyörgyön, több éve tartó ifjúsági cserekapcsolat révén nyaraltak a Balatonnál.

- A mi diákjaink sítáborban töltenek téli napokat a Tátrában a nagyidai önkormányzat jóvoltából, ők nyaralni jönnek hozzánk. Számukra egy csoda a Balaton - mondta a polgármester. - Korábbi években az iskolánkban biztosítottunk szálláshelyet a hozzánk érkező diákoknak, most azonban az ott folyó felújítási, bővítési munkák miatt Balatonkeresztúr volt a segítségünkre. A Bél Mátyás Kulturális Központban szállásolhattuk el a diákvendégeinket.

Farkas László Nándor a közélet igen jelentős részeként szólt a nemzetek közti együttműködésekről.

- Nagyon fontos a nemzetek közti barátság, s ebbe a fiatalok bevonása - hangsúlyozta Balatonszentgyörgy település vezetője. - A mindenkori vezetésnek van felelőssége ennek a fenntartásában, hiszen az élet során a tisztségviselők cserélődnek, de ha a lelkekbe tápláljuk a barátságot, akkor a kapcsolatok mindig megújulva fennmaradnak.

A soron lévő fejlesztések közt nemrég befejeződött a Balatonberénnyel és Vörssel konzorciumi együttműködésben történt kerékpárút- építés, a településeken át a Balatont a Kis-Balatonnal összekötő út augusztus végi ünnepélyes átadására készülnek. Újabb konzorciumi együttműködésben Vörssel és Holláddal együtt pályázott Balatonszentgyörgy külterületi útépítésre. Az elnyert 250 millió forint vidékfejlesztési támogatás felhasználásával a Dél-Balaton Mezőgazdasági Zrt. területei lesznek könnyebben megközelíthetők nagy gépekkel, terményszállítókkal a települések lakott részén kívül. TOP-os pályázati támogatással nemsokára 150 millió forint áll Balatonszentgyörgy rendelkezésére a művelődési ház belső felújítására. A Magyar Falu Program segítségével folyamatban van 3 szolgálati lakás felújítása, amelyből egynek a költségeit finanszírozzák majd a pályázati forrásból. Előkészítés alatt áll a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtandó pályázat a tájház felújítására, amihez önrészt is tartalékolt az önkormányzat. A szakértői előkészületek már megtörténtek. A bölcsődei építés befejezésére a pályázó intézményfenntartó önkormányzati konzorcium pótlólagos támogatási igényt nyújt be, mivel az áremelkedések miatt a beruházást a tervezett műszaki tartalom megtartásával nem lehet az eredeti támogatásból megvalósítani.

Horányi Árpád

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2023. december 12.
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
Balatonszentgyörgy 2022. november 15.
Az állami ünnepek méltó megtartása, több hagyományőrző program, s egy újonnan indított jótékonysági gyermek sportesemény is kiemelten jellemezte Balatonszentgyörgy őszbe hajló kulturális közéletét.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.