Hírek
Kis-Balaton Esttől a Tökös Napig Balatonszentgyörgyön
Balatonszentgyörgy 2023. december 12. kedd
 
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.

A nyár közepén immáron négy éve tartó hagyományként rendezte meg folklór gálaestjét a balatonszentgyörgyi székhellyel működő Kis-Balaton Táncegyüttes. A közönséget vendégül hívott társegyüttesekkel adott műsorral szórakoztatták: a Kis-Balaton Esten szerepelt a Felvidékről érkezett Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes és a Szikes zenekar, a gyermeki érdeklődési körhöz külön is szólt a Tekergő Bábszínház előadása.A fergeteges gála után pedig táncházat rendezve a közönség is perdült-fordult. Színesítette az estét a kitelepült árusok kínálata.

Az augusztus 20-i államalapítás ünnepe a Balatonszentgyörgyi Info Ház Egyesület szervezésében zajlott le. A Szent György templomban reggeli szentmisével indult a program, majd a műsoros rendezvényeknek a művelődési ház adott otthont. Az ünneplőket Farkas László Nándor polgármester köszöntötte, az esemény fényét emelte a Pesti Zenés Színpad Társulat „Benned él a magyarság” című produkciója, majd a kenyéráldásra került sor.

Az ősz sportosan kezdődött a szeptemberi II. Kis Betyár Futás jótékony célú rendezvénnyel, melynek kedvezményezettje a Balatonszentgyörgyi Margaréta Óvoda volt. A program lebonyolításáról Farkas László Nándor polgármester elmondta, hogy a távok teljesítését a „futás” címszóval nem vették szigorúan, azaz: lehetett teljesíteni a különböző távokat csupán sétálva, vagy akár kerékpárral is. A nevezőket célba érve a rendezők éremmel jutalmazták, és meg is vendégelték őket pincepörkölttel, palacsintával és itallal. Volt tombola vásárlási lehetőség, aminek bevétele a helyi Dobó István Általános Iskola támogatását szolgálta. Megrendezték a Balatonszentgyörgyön már ugyancsak hagyományos mesemondó versenyt az óvodások részvételével. Ezúttal is sok tehetséges gyermek mutatkozott be egy-egy mesét elmondva, a kis szereplőket ajándékcsomaggal jutalmazták a rendezők, a dobogós helyezettek külön díjban részesültek.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján Balatonszentgyörgy lakói megemlékeztek a forradalmi eseményekről és a bátor hősökről. A kegyeleti rendezvényt Ungvárszki Imre plébános által celebrált mise nyitotta, majd a forradalmi emlékmű előtt műsor keretében történt a tisztelgő koszorúzás. Az eseményen Futó Lajos önkormányzati képviselő mondott beszédet.

A polgármester beszélt arról, hogy Balaton­szentgyörgy idén is fontosnak tartotta a Székely Autonómiára való figyelemfelhívást. Ennek jeléül rendezték meg október utolsó vasárnapján az őrtűzgyújtást.

- Ezen a napon szerte az országban, és határon túl is egyazon időben gyúlnak őrtüzek, ezzel is kifejezve a szolidaritást, itt Balatonszentgyörgyön a mi szolidaritásunkat az üggyel kapcsolatban - hangsúlyozta Farkas László Nándor.

Az októberi eseményeket gyermekek részvételével, családi körben egy kreatív halloween-i rendezvény zárta tökfaragó délutánnal, s játékos kincskereséssel. A lelkes résztvevők jelmezbe öltözve érkeztek, így is színesítve a Tökös Napot, aminek végére rengeteg ötletes alkotás készült el, a gyermekek értékes nyereményeket vehettek át.

November 11-én az I. világháború áldozataira emlékeztek Balatonszentgyörgyön. A fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulóján Farkas László Nándor polgármester mondott emlékbeszédet, s helyezett el koszorút a falu lakóinak nevében, kifejezve ezzel is a lakosság háborús hősök iránti tiszteletét. 

 

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
Balatonszentgyörgy 2022. november 15.
Az állami ünnepek méltó megtartása, több hagyományőrző program, s egy újonnan indított jótékonysági gyermek sportesemény is kiemelten jellemezte Balatonszentgyörgy őszbe hajló kulturális közéletét.
Balatonszentgyörgy 2022. augusztus 16.
Közeleg a nyár lecsengése, a szezonban kapott élmények azonban nem múlnak el olyan gyorsan.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.