Hírek
Idén a nőnappal indult a közösségi élet Balatonszentgyörgyön
Balatonszentgyörgy 2022. április 26. kedd
 
A járványhelyzet enyhülésével pezsdült a közélet Balatonszentgyörgyön.

Első tavaszi rendezvénnyel a hölgyeket köszöntötték a nőnapon. Még ugyancsak márciusban felavatták az újonnan elkészült termelői piacteret és a megújult önkormányzati hivatali épületet. Méltón emlékezett meg a település az 1848-as forradalomról és szabadságharcról.

- Az idei munka az éves pénzügyi és fejlesztési tervezéssel, s ezekkel összefüggésben a pályázatok benyújtásával kezdődött. Így telt az első két hónap, a március pedig a rendezvényekkel a közéletben is meghozta a tavaszodást – pillantott vissza gondolatban a közelmúltra Farkas László Nándor polgármester, majd részleteiben is szólt minderről.

Intézményi épületeket, valamint zömében közlekedési infrastruktúrát érintő beruházásokhoz céloztak meg jelentős pályázati forrásokat.

- A külsőleg korábban már felújított kultúrház belső rekonstrukcióját tervezzük egy TOP-os pályázattal, 130 millió forint összegben - emelte ki a polgármester. - A műszaki tartalom felöleli az elektromos berendezések, a színpadtechnika felújítását, a helyiségek rendbetételét. A munkához kapcsolódik az épület melletti emlékparkban a szabadtéri színpad felépítése, aminek helyét már korábban kialakítottuk a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán nyert támogatással, de csak most nyílt lehetőség építési engedélykérelem benyújtására. A külterületi utak javítására konzorciumban Vörssel és Holláddal adtunk be pályázatot összesen több mint 200 millió forintos munkára szólóan. Ehhez mindhárom település esetében önerőre is szükség lesz, a nyerhető támogatottság 95 százalékos. Szilárd útburkolattal lesznek az utak ellátva kellő szélességben, hogy a mezőgazdasági területeket nagy gépekkel is könnyen meg lehessen közelíteni. Cél, hogy a gépekkel ne hordják ki a sarat a főutakra, és mentesítsük a településeink belterületi útjait a mezőgazdaság forgalmától. Folytatólagos munka a Kis-Balatonig tartó kerékpárút második ütemének végzése konzorciumvezető szerepünkkel a vörsi bekötőúttól a faluhatárig. Ehhez a munkaterületet már átvette a kivitelező. Kéthely és Hollád településsel közösen a battyánpusztai településrésztől a Bari-hegyen át vezető mintegy 12 kilométeres kerékpár­út megépítésére szóló TOP-os pályázatot készítünk elő. A megvalósításhoz milliárdos nagyságrendű összeg szükséges, a táv 90 százalékán teljesen új nyomvonalat kell majd kialakítani. Ezzel összeköttetésbe kerülhet a kis-balatoni és a Balatonkeresztúr - Mesztegnyő kerékpáros útszakasz, fejlődési lendületet adva a holládi Bari-hegyi zártkerti területeknek.

Jelentős támogatásokat célzott meg Balatonszentgyörgy a Magyar Falu Programban is.

- Pályáztunk két szolgálati lakás felújítására, továbbá a piac mellett lévő épületünk emeleti részén egy közösségi tér kialakítására, ami civil szervezetek működéséhez, kiscsoportos rendezvényeik megtartásához szolgálhat - folytatta a polgármester. - A ház földszinti részét a polgárőrök használják, az alsó helyiségek rendbetételére nyertek 6 millió forintot, ugyancsak a Magyar Falu Program keretében. Járdaépítésre két pályázatot nyújtottunk be. A fejlesztési elgondolásainknak megfelelően a Berzsenyi utca északi oldalán 10 milliós Magyar Falus támogatással és önrész kiegészítéssel az önkormányzati hivatali épülettől a Csillagvár étteremig tervezünk térköves felújítást. Belügyminisztériumi forrásból pedig a folytatást szeretnénk megvalósítani, egészen a faluhatárig. Ez utóbbi munka 40 millió forint költségigényű, fele részben szükséges önrészt biztosítanunk. Pályáztunk továbbá a Balatonberénybe vezető Mise út hozzánk tartozó belterületi szakaszának felújítására. A terv Balatonberény szándékával is szinkronban van, így az út a berényi külterületi szakasszal együtt teljes egészében megújulhat.

Beszélt a polgármester a továbbiakban a már folyamatban lévő munkákról.

- Tart az iskolabővítés a Siófoki Tankerület beruházásában, több mint 400 milliós költséggel. Épül a 30 férőhelyes, két csoportos bölcsőde, amely 2023-tól az óvodai intézményfenntartó társuláshoz tartozó 8 településen élő kisgyermekes családok számára biztosítja a bölcsődei ellátást. Jelentős lépés az M76-os gyorsforgalmi út II. ütemének átadása, amivel a Sármellék irányába és onnan felénk tartó átmenő forgalom a településen mérséklődött.

Balatonszentgyörgy 2022-es anyagi helyzetét a következőkben foglalta össze Farkas László Nándor:

- Feladataink bőven vannak, a lehetőségeink a pályázati eredményeken túl függenek a központi költségvetésből kapott összegektől, a helyi gazdaság jövedelemtermelő képességétől, ami az adózással realizálódik. A temetőink rendezésének további szakaszait várhatóan a következő években tudjuk elvégezni új főkapuk kialakításával, urnafalak létesítésével, ravatalozók felújításával. Az említett M76-os út elkészülte azt is hozta, hogy a kivitelezőktől már nem várhatók további magas iparűzési adóbevételek. Szerencsére a helyi vállalkozások jól működnek, biztonságos adóforrást jelentenek.

Közösségi élet terén a tavasz első hónapjában az aktualitások mellett a lehetőség is megadatott az ünneplésekre.

- A Covid szorításából engedve idén végre megtarthattuk a nőnapot a művelődési házban. Március 8-án nagyon jó hangulatú rendezvényen köszönthettük intézményeink hölgy munkatársait, egyesületi vezetőket, képviselőasszonyokat. Mintegy 40 fő vett részt a tiszteletadó ünnepen és az azt követő szerény fogadáson. Sor került az elkészült piactér átadására, március 13-i avatással. Kistermelők, környékbeli települési polgármesterek, hatóságok képviselői, megyei és járási vezetők vettek részt az átadón. Mintegy 500 négyzetméteres területen meglévő épületek, fedett és nyitott terek lettek felújítva, lehetővé téve ezzel a kistermelői termékek helyi forgalmazását. Készült négy elkülönített belső üzlethelyiség is, amelyekben a bérlők a későbbiekben kezdik meg az árusítást. Egyelőre keddi, csütörtöki és szombati napokon a délelőtti órákban tart nyitva a piac. Tervezzük, hogy a későbbiekben havonta egy alkalommal nagyobb vásárnak is helyet adhassunk a rendelkezésre álló tereken. Az átadóünnepség keretében bemutattuk a kívül-belül teljesen megújult közös önkormányzati hivatali épületet, és jelképesen átadtuk a Magyar Falu Program keretében megújult járdaszakaszt is. Ez a járda a jövőben biztonságosabb gyalogos közlekedést tesz lehetővé az önkormányzati hivataltól a vasútállomás felé.

- Március 15-i történelmi megemlékezésünket az ünnep előtti napon tartottuk. A délelőtti szentmisét követően a művelődési házban Kocsis Dénes énekművész előadásában magyar lelket melengető hazafias dalokat hallgathattunk, majd a Kis- Balaton Táncegyüttes adott színpompás táncműsort. Ezt követően a történelmi emlékparkban a nemzeti kokárdával felpántlikázott kopjafánál helyeztük el a megemlékezés virágait. A meghívott lengyel testvértelepülésünk, az ukrán határhoz közeli Łabowa küldöttsége a háborús menekültekkel kapcsolatos rendkívüli feladatok miatt sajnos nem érkezhetett meg hozzánk. A testvértelepülési szerződés még tavaly októberben, a mi odalátogatásunk alkalmával került aláírásra, most került volna sor a viszontlátogatásra. Ezt a nyári időszakban tervezzük pótolni. Lelkiekben most is együtt voltunk. Az önkormányzati hivatal épülete előtt felvontuk a lengyel nemzeti lobogót is, jelképezve, hogy lengyel barátaink lélekben velünk vannak ezekben a nehéz, háborúval terhelt időkben is. Bízunk benne, hogy Európába hamarosan újra visszatér a béke és a népek szülőföldjükön, egymás tiszteletével, nyugalomban élhetik mindennapjaikat.

Horányi Árpád

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2023. december 12.
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
Balatonszentgyörgy 2022. november 15.
Az állami ünnepek méltó megtartása, több hagyományőrző program, s egy újonnan indított jótékonysági gyermek sportesemény is kiemelten jellemezte Balatonszentgyörgy őszbe hajló kulturális közéletét.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.