Hírek
A művészet, a hitélet őrzőinek becsülése Zalaapátiban
Zalaapáti 2023. október 18. szerda
 
Helyi alkotó műveinek kiállításával ünneplik Zalaapátiban a festészet napját, tiszteleg a település egykori, díszpolgári címmel kitüntetett plébánosának emléke előtt, halálának 20. évfordulója jegyében.

Október 18-án, a magyar festészet napja alkalmából a községháza dísztermében a helybeli Zuggó Tibor festményeiből nyílik életmű kiállítás. Az alkotó művészeti munkásságáról Vincze Tibor polgármester elmondta, hogy hobbiként kezdett tevékenysége teljesedett ki, nem vált hivatásos festővé, de tehetségével egyre szélesebb körben nyert elismertséget. Szolgálta a helyi kulturális közéletet, készített dekorációt a Zalaapátiban hagyományos Katonadal Fesztivál, az Apáti települések találkozója színpadi díszleteként. A falunak szóló ajándékul festette meg a Feszty-körkép egy részletét, ami a községháza dísztermében lett elhelyezve, ennek felavatására is a festészet napi ünnepként, az életmű kiállítás megnyitójával együtt kerül sor. Közelgő kegyeleti eseményként beszélt Vincze Tibor arról, hogy a hitélet őrzőjeként tisztelve, Zalaapáti egykori plébánosára, Pacsay János Fidél atyára emlékeznek október 22-én, 11 órakor kezdődő hálaadó szentmisével.

- Főtisztelendő Fliszár Károly főesperes lesz a főcelebráns, aki a ’70-es évek közepén káplánként szolgált a faluban - mondta a polgármester. - Fidél atya kapucinus szerzetesként kezdte az egyházi szolgálatot, 1969-től 1980-ig volt a településünk papja. Önkormányzatunk a halálát követő évben, 2004-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott tevékenysége elismeréséül.

Vincze Tibor szólt arról is, hogy Pacsay János Fidél életéről könyv jelenik meg november közepén, volt tanítványa Erdősi Gyula budapesti kiadó tulajdonos szerkesztésével, a szerzők közt zalaiak is szerepelnek.

- Az írók sorában van Fliszár Károly, megtiszteltetés, hogy magam is a felkértek közt vagyok, „Azok a boldog zalaapáti évek” címmel emlékezek – mondta Vincze Tibor.

Falufejlesztések terén már a jövő évről szólva mondta el a polgármester, hogy a Magyar Falu Programban nemrég elnyert 9,5 millió forintból újabb járdaszakasz lesz felújítva 2024 tavaszán a településközpontban 200 méter hosszan.

Horányi Árpád

További Zalaapáti hírek
Zalaapáti 2024. február 14.
Gálaműsorral ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját a zalaapáti Boróka Táncegyüttes.
Zalaapáti 2023. december 12.
Anyagiakban az elmúlt bő két évtized legszűkebb esztendejét zárja idén Zalaapáti önkormányzata.
Zalaapáti 2023. június 21.
Sportos ünnep, közéleti fórum, több mint 40 millió forint értékű út- és járdaépítés befejezése, szociális tűzifa igényre benyújtott pályázat sikere, ami címszavakban jellemzi Zalaapáti utóbbi heteit.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.