Hírek
Tehetségbarát díjat kapott Sármellék önkormányzata
Sármellék 2022. május 17. kedd
 
Sármellék a természeti és épített környezetének gyarapítása mellett kiemelten gondoskodik az emberi értékek megbecsüléséről, amiért idén a Nemzeti Tehetség Központ elismerésben részesítette a település önkormányzatát.

A község a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat kapta.

- Fontosnak tartjuk, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok érezzék a megbecsülést, amit a lehetőségeink szerint igyekszünk kifejezni - mondta Horváth Tibor polgármester. - Ezt szívügyünknek tartjuk, önkormányzatunk két díjat is alapított, adományozásukkal ismerjük el a példás munkát.

A polgármester ezekről részletesen is szólt. A Sármellék Ifjú Tehetsége címet 2018-ban alapították, amit az általános iskolai tanulmányokat legkiemelkedőbb eredménnyel befejező 8. osztályos tanuló kap. Kis Példaképeink címmel pedig 2017-től évente 5 középiskolás részesülhet kitüntetésben, akik a helyi közéletben tevékenyen vesznek részt, közösséget szolgáló munkát végeznek. Mindkét elismerés pénzjutalommal is jár, ünnepélyes keretek közt adják át: a Sármellék Ifjú Tehetsége Díjat a tanév zárásakor, a Kis Példaképeink címeket pedig az önkormányzat újévköszöntőjén.

- A Tehetségbarát Önkormányzat Díjat pályázat útján lehet elnyerni, az országosan 6 díjazott település közé jutottunk, akik az alapfeladaton túl többet tesznek e cél érdekében - tette hozzá a polgármester. - A sikeres részvétel anyagiakat is jelentett másfél millió forint összeggel, amit természetesen a tehetségek javára fogunk felhasználni, ennek formájáról hamarosan döntünk.

Pályázati támogatásokkal a településfejlesztés terén 3 jelentős beruházás van napirenden, amikről a következőket mondta el a településvezető:

- Bővítjük a szolgálati lakás állományt. Az egy lakást magába foglaló szolgálati ház felújítását kezdtük el, első ütemként a Magyar Falu Programban elnyert 29 milliós támogatással. Majd újabb pályázattal jutottunk további 38 millió forinthoz, így a tetőtér beépítésével még egy lakást tudunk kialakítani. A munkálatok párhuzamosan mennek. Az egészségházunkat TOP-os pályázaton nyert 60 millió forintból fejlesztjük, az épület hozzáépítéssel bővül, az újonnan elkészülő 100 négyzetméteres részbe költözik át a védőnői szolgálat. Így az orvosi rendelőnek tágasabb helye lesz, egy korszerű egészségközpont alakul ki.

Turisztikai célú újabb beruházásokkal pedig Sármellék kerékpáros csomóponttá válik.

- Egy éve már megépült a települést a zalaapáti Mária híddal összekötő kerékpárút, idén TOP plusz pályázattal Sármelléket Zalavárral összekötő kerékpárút létesítése kezdődik, a Zala Megyei Önkormányzattal konzorciumban, a Zala Kétkeréken program további részeként - folytatta a polgármester. - E munkálatok során a nyomvonal alatti részen a közművek ki lesznek cserélve, a belterületi szakaszon pedig járdasáv is készült. A kivitelezés szeptemberben kezdődik, a táv 4170 méter a közút mellett haladva, attól árok elválasztással. Az M-76-os út kivitelezésével összefüggésben pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által létesítendő kerékpárút Sármelléket köti össze Keszthellyel, ez a munka is még idén elindul.

Június elején Sármellék 3 napos programot tart, mely rendezvénysorozatra meghívták a határokon túli testvértelepüléseket is. Június 4-én 10 órakor a történelmi emlékparkban a trianoni békediktátum aláírása és a nemzeti összetartozás napja alkalmával koszorúzással tartanak megemlékezést, majd az Orbán-nap jegyében lesz szőlőhegyi összejövetel. Másnap, pünkösd vasárnapján 13 órától Nemzetközi Pünkösdi Délután címmel tartanak kulturális rendezvényt az iskolaépületben jubileumi néptánc gálával, a Tüskevár Néptáncegyüttes ünnepli 10 éves fennállását. A találkozó zárónapján, pünkösdhétfőn a vendégek igény szerinti szabad programokkal tölthetik az időt.

- Az erdélyi Csernáton és a vajdasági Törökfalu testvértelepülések képviseletét, művészeti csoportjait, továbbá a környezetünk településeiről érkezőket várjuk, hogy előadásokkal, kiállítással megjelenítsék, milyen sokszínű a világ - emelte ki a polgármester, hozzátéve: - A találkozás a kapcsolatok erősítését, újabbak kialakulását, tapasztalatok kölcsönös szerzését, a helyi folyamatokba való jó gyakorlatok beépülését eredményezheti. Hiszen közös munkával számtalan érték tárulhat fel.

Horányi Árpád

További Sármellék hírek
Sármellék 2024. február 14.
Évente tartott négy nagy rendezvénye közül az első mindig a farsang jegyében zajlik a Vöröskereszt Keszthely és Térségi Szervezete berkeiben működő Aranykorúak Társasága körében, aminek immáron tradicionális helyszíne Sármellék.
Sármellék 2022. december 13.
Sármellék eddigi fejlesztései jelentősen hozzásegítették a települést ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények rezsiköltségei ne sújtsák túlzott mértékben a költségvetési gazdálkodást.
Sármellék 2022. június 21.
Történelmi, néprajzi hagyományőrző rendezvények töltötték meg Sármellék közéletét a pünkösdi ünnepkörben.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.