Hírek
Az alkalmazkodás, a gondoskodás, a megbecsülés Sármellék jelszavai
Sármellék 2022. december 13. kedd
 
Sármellék eddigi fejlesztései jelentősen hozzásegítették a települést ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények rezsiköltségei ne sújtsák túlzott mértékben a költségvetési gazdálkodást.

Jól ütemezve, sikeres pályázatok révén végezték már 2017-től kezdődően az energetikai korszerűsítési beruházásokat, a gázfűtéses helyeken részben a vegyestüzelésre való visszaállással, illetve takarékos üzemeltetéssel tudtak reagálni az energiaár emelésre. Ahogy az anyagiakkal való bánásmód, úgy a humán értékek, erőforrások megbecsülése is prioritással kezelt. Mindennek nyomai rendre jelen vannak a község arculatán és közéletében, s az elismerések között is. Mindezekről beszélt visszatekintést téve Horváth Tibor polgármester.

- Az óvodaépület napelemes rendszerrel és hőszivattyús fűtéstechnikával van ellátva már 5 éve, ugyanilyen megoldással biztosított az energiaellátás az iskola és a vele egy fedél alatt lévő művelődési központunk helyiségeiben - mondta a településvezető. - A községháza fűtőrendszerénél a gázüzemről most visszatértünk a mellette meglévő szilárd tüzelőanyagos kazán használatára, ehhez saját kitermelésből tudunk fát biztosítani. A spórolást szem előtt tartva télidőre a kisebbik művelődési házunk használatát kiiktattuk, az ott tartott foglalkozásoknak a művelődési központi épületben tudunk helyet adni. Az orvosi rendelő gázfűtéssel ellátott, mellette elkészült idén a védőnői szolgálat új épülete, ami a jövő év elején lesz használatba véve, itt a takarékosságra helyezve a hangsúlyt biztosítjuk a fűtést.

Az őszi programok sorában nemrég tartották meg az aranykorúak napját, a rendezvényről az ünnepeltek megbecsülése, az irántuk érzett tisztelet hangján szólt a polgármester:

- Civil szervezeteink voltak a rendezvény fő szervezői, színes, nívós műsor köszöntötte az idős lakókat. Szerepeltek az óvodások, fellépett a Tüskevár Táncegyüttes, vendégként a Zalaapáti Harmonika­zenekar. Rendez­vényünkön hagyomány a legidősebb hölgy és úr, valamint a leghosszabb idő óta együtt élő házaspár köszöntése. Nagy öröm, hogy igazi szép korú, 100 éves hölgy és 94 éves úr lehetett jó erőben, egészségben a születésnapos vendég. A férfi ünnepeltünket feleségével együtt is köszöntöttük, mint a legrégebb óta, több mint 60 éve együtt élő házaspárt. Az élet értéknek hangsúlyával az idősek ünneplésével együtt köszöntöttük a véradóinkat, e közös ünneplés is hagyomány nálunk. Idén elnyertük az Idősbarát Önkormányzat címet.

A település az ifjúság körében is kifejezi az értékek megbecsülését, a teljesítmények elismerésének gyakorlata példaértékű, az önkormányzat ezen munkáját kitüntető címek fémjelzik.

- A Nemzeti Tehetség Központ településünknek a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat adományozta - monda Horváth Tibor a megtiszteltetés hangján, hozzátéve: - Igazi nagy öröm, hogy évről évre fedezhetjük fel a tehetségeket, s annak kibontakoztatásához gesztussal, a lehetőségeink szerinti jutalmazással hozzájárulhatunk. Ezt szívügyünknek tartjuk, önkormányzatunk két díjat is alapított a példás munka elismerésére. Fontos, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok érezzék a megbecsülést.

Sármellék Ifjú Tehet­sége címmel 2018-ban alapítottak kitüntetést, amit az általános iskolai tanulmányokat legkiemelkedőbb eredménnyel befejező 8. osztályos tanuló kap. Kis Példaképeink címmel pedig már 2017-től évente 5 középiskolás részesülhet kitüntetésben, akik a helyi közéletben tevékenykednek példamutatóan. Mindkét elismerés pénzjutalommal is jár. A Sármellék Ifjú Tehetsége Díjat tanévzáráskor, a Kis Példaképeink címeket pedig az önkormányzat újévköszöntőjén adják át ünnepélyes keretek között. Sármellék pályázat útján, országosan 6 település közé jutva nyerte el idén a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat annak elismeréseként, hogy az alapfeladaton túl többet tesznek e cél érdekében. A díj anyagiakkal is járt másfél millió forint összegben, amit természetesen ugyancsak a tehetségek javára használnak fel.

- Sorra véve a múló év történéseit átérezni az örvendetes és az aggodalmas helyzeteket - summázott a polgármester. - Alig kilábalva a járványhelyzetből, beütött az energiaválság, az infláció. A napi munkával, átgondolt gazdálkodással a költségvetési stabilitást tartani tudjuk. A megnehezedett körülmények miatt a fejlesztések terén vannak csúszások, de be fogjuk hozni, a jövőt úgy tervezzük, hogy a stratégiai céljaink szépen sorjában elérhetők legyenek.

Kulturális téren elért igen sikeres kezdeményezésként beszélt a polgármester a Déryné Programról.

- Sármelléket igényes szórakozásra vágyó emberek lakják, színházi műfajban ezt a Déryné Programban részt véve rendszeresen tudjuk nyújtani - mondta Horváth Tibor. - Művelődési központunk színházterme alkalmas befogadó hely, az idei színházi évadban eddig 5 előadást láthatott a közönség, az érdeklődés telt házas. A látogatás a lakosság számára ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. A színházi évad 2023-as naptári évi hátralévő részében még 3 előadás lesz januártól az egymást követő hónapokban.

A település az adventi időszakkal a téli ünnepek hangulatát éli. Minden­kinek öröm volt a Mikulás december 6-i látogatása, egész napot töltött Sármelléken, ellátogatva az óvodába, az iskolába, az idősek otthonába, s természetesen ott volt a nevenapja jegyében rendezett esti sütőtököző, forraltborozó, teázó összejövetelen is. December 23-án falukarácsonyi műsoros esttel közösen ünnepel a lakosság.

- A szeretet életünk fontos lelki érzelme, nemes kapcsolat az emberek között, karácsony fényei ezt világítják meg. Mindannyiunknak azt kívánom, hogy ez a fényesség vezessen bennünket az ünnep után is, a jövő útján - mondta Sármellék polgármestere.

Horányi Árpád

További Sármellék hírek
Sármellék 2024. február 14.
Évente tartott négy nagy rendezvénye közül az első mindig a farsang jegyében zajlik a Vöröskereszt Keszthely és Térségi Szervezete berkeiben működő Aranykorúak Társasága körében, aminek immáron tradicionális helyszíne Sármellék.
Sármellék 2022. június 21.
Történelmi, néprajzi hagyományőrző rendezvények töltötték meg Sármellék közéletét a pünkösdi ünnepkörben.
Sármellék 2022. május 17.
Sármellék a természeti és épített környezetének gyarapítása mellett kiemelten gondoskodik az emberi értékek megbecsüléséről, amiért idén a Nemzeti Tehetség Központ elismerésben részesítette a település önkormányzatát.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.