Hírek
Élesben szórakozhatott a sármelléki Hangárfesztivál közönsége
Sármellék 2021. augusztus 17. kedd
 
Sármellékre a minap visszatért a hadimúlt: a település egykori szovjet katonai bázisára felvonult harcászati technika látványosságot, ismeretterjesztést és szórakoztatást nyújtó céllal érkezett.

A település egy olyan lehetőséget ragadott meg, mellyel az adottságok kihasználása válhatott teljesebbé. Autentikus környezetben rendezték második alkalommal a Hangárfesztivált. A program 2019-ben debütált hagyományteremtő szándékkal. Ezt meg is erősítette a rendkívül nagy érdeklődés, ám a járványhelyzet tavaly nem engedte a folytatást. A kihagyás láthatóan csak növelte a rendezvény vonzerejét, a látogatottság még a várakozást is felülmúlta. A hangulatot maga a helyszín miliője is megalapozta, a haderő egykori körleteinek szellemvárosi gyűrűjébe, a hangárokba költözött események megidézték a laktanya és repülőtér harcászati, légvédelmi feladatokban egykor betöltött szerepét.

A rendezvény egyik fő látványossága idén is a hadibemutató volt, amely 1942 nyarára, Kárpát-Ukrajnába a magyar-német és szovjet szembenálló felek között zajlott csatajelenet színhelyére repítette vissza képzeletben a sok ezres tömeget. Az összecsapás előtt a hagyományőrzők bemutatták az egyenruhájukat, harcban betöltött szerepüket.

A két napos fesztiváli program során a közönség közelről ismerkedhetett a hadimúlttal, betekintést nyerhetett a katonaélet különféle korszakaiba, a honvédő feladatok ellátásába. Mindemellett voltak katasztrófavédelmi bemutatók, ahol a legkisebbek kipróbálhatták a tűzoltást is. Izgalmat, látványosságot nyújtott a Mikeboy stuntrider motoros extrém kaszkadőr show és Vári Gyula műrepülő világbajnok égi műsora. A bátor „bevállalósok” számára lehetőség nyílt arra, hogy kipróbálják a műrepülést. Szárazföldi harcvonalon tankos utazással is bele lehetett kóstolni a katonaéletbe.

A hangárokban kirakodó vásár, fegyverbemutató volt, történelmi előadások, filmvetítések zajlottak. A szovjet légierő sármelléki szerepéről beszélt Vándor Károly történész, Katona Csaba és Varga István történészek „Civil élet az I. világháború alatt és Trianon után” címmel idéztek meg eseményeket. Vitárius György kiállítással mutatta be a saját építésű harci járműveit. A kisgyermekeket légvár, játszósarok és arcfestés is várta.

A rendkívül forgalmas fesztiválon több mint 200 hagyományőrző volt jelen, akikkel fényképezkedhettek a látogatók, beszélgetéseken sok mindent megtudhattak tőlük a történelemidéző tevékenységükről. Nagy közönség előtt zajlottak a kísérő kulturális programok, a nyitónap estéjén Kárpátia koncert volt, a záró esten DJ Szatmári gondoskodott a zenés szórakoztatásról.

Horányi Árpád

További Sármellék hírek
Sármellék 2024. február 14.
Évente tartott négy nagy rendezvénye közül az első mindig a farsang jegyében zajlik a Vöröskereszt Keszthely és Térségi Szervezete berkeiben működő Aranykorúak Társasága körében, aminek immáron tradicionális helyszíne Sármellék.
Sármellék 2022. december 13.
Sármellék eddigi fejlesztései jelentősen hozzásegítették a települést ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények rezsiköltségei ne sújtsák túlzott mértékben a költségvetési gazdálkodást.
Sármellék 2022. június 21.
Történelmi, néprajzi hagyományőrző rendezvények töltötték meg Sármellék közéletét a pünkösdi ünnepkörben.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.