Hírek
Hármas ünnepet tartott Esztergályhorváti
Esztergályhorváti 2022. szeptember 19. hétfő
 
A gyarapodás, a hagyomány és a közösségépítés jegyében tartott hármas ünnepet Esztergályhorváti.

Átadták rendeltetésének a felújított kultúrházat, régi idők hangulatát idézték meg a szüreti fesztivál rendezésével, s találkozóra hívva a településről elszármazottakat, műsoros közösségi programmal fogadták egykori lakótársaikat a helybeliek.

- Kultúrházunk rendbe hozása mérföldköves jelentőségű - mondta nagy hangsúllyal Brunner Tibor polgármester. - Hosszas tervezési, előkészítési munka után juthattunk el a megvalósításig, kitartó küzdelmet folytattunk a szükséges anyagiak előteremtéséért.

A településvezető beszélt arról, hogy az önkormányzat évtizedek óta próbált pályázati forrást elérni az épület állagának javítására, esztétikai és energetikai korszerűsítésére, aminek hiánya már gátja lett a rendeltetésszerű használatnak.

- Az 1959-ben megépült művelődési ház az akkori használatba vétele óta nem volt felújítva - pillantott vissza a polgármester. - Minden tekintetben az elavultság jellemezte, funkciójának betöltéséhez a külső-belső rekonstrukció immár elengedhetetlenül szükségessé vált. Az elmúlt évtizedekben több pályázat elutasítása után, a Magyar Falu Programban sikerült az eredményes szereplés, közel 25 millió forint elnyerésével most sor kerülhetett a korszerűsítésre. Az épületnek igen fontos közösségi szerepe van, színhelye számos rendezvénynek, amelyek iránti igény szerint egész éves kihasználtság jellemzi.

A felújítás műszaki tartalmáról Brunner Tibor elmondta, hogy a pályázati finanszírozás segítségével az épület külső és belső korszerűsítése történt meg, ez magába foglalta a régi homlokzati és a belső nyílászárók, valamint a tetőhéjazat cseréjét, az elektromos hálózat felújítását és a belső terek festését.

- Településünk jelmondatává vált: „Egy közösség a községért és a község a közösségért” - idézte a polgármester. - A kultúrházunk átadási ünnepségét megtisztelte jelenlétével Nagy Bálint, térségi országgyűlési képviselő, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára. Avatóbeszédében hangsúlyozta a minden település igényének teljesülését segítő kormányzati szándékot. Mi pedig nagy örömmel nyugtázzuk, hogy a sorban e fontos feladatunk megvalósításához a támogatottak körébe kerülhettünk. Az ünnepélyes eseményen főtisztelendő Cséry Gergő atya áldotta meg a közösségi színtér megújult épületét. Szólt az egyházközség és az önkormányzat kapcsolatáról, a fejlesztések során a templomot is érintő felújítási munkák kapcsán azon egészséges arányokról, amik együttesen szolgálják Esztergályhorváti lakosságát, jólétét. Mindannyian, akik itt élünk, úgy gondolom, büszkék lehetünk a közösen elért gyarapodásra. Cél, hogy a falunk minden tekintetben élhető és vonzó legyen. Nemrég történt meg az önkormányzati hivatali épület energetikai korszerűsítése, aminek során szigetelve lett a födém, megtörtént a nyílászárók cseréje, megújult a fűtési és a világítási rendszer. Két utcánk kapott a nyáron új aszfaltburkolatot, a szegélyező csapadékvíz-elvezető árokrendszer felújításával együtt. Sor került a templom felújítására is érsekségi önerővel, pályázati támogatással és adományok segítségével. Amíg a belső munkálatok tartottak, önkormányzatunk ideiglenes helyet biztosított a szentmisék megtartásához.

Az ünnepek hétvégéjén harmadik alkalommal rendezett Esztergályhorváti szüreti fesztivált, látványos, vidám szórakoztató programokkal.

- Rekord számú volt az aktív résztvevői kör 417 szereplővel - mondta a polgármester. - Nagy élményt nyújtott a szüreti felvonulás az alkalomhoz illően kidíszített traktorokkal, lovaskocsikkal, hintókkal, a keszthelyi Boombatucada dobegyüttes menetzenéjével kísérve. Volt főzőverseny, nyolc csapat készítette a bográcsételeket. Bemutatkoztak az ifjúsági szervezeteink, műsort adott a helyi Kulturális és Hagyomány­őrző Csoport. Megjelent a képzőművészet is, 6 tehetséges helybeli alkotó festményeiből és fotóiból nyílt kiállítás. Vendég- és helyi szereplőink is voltak, az esztergályhorváti székhelyű Budo Karate & Jujutsu International szövetség küzdősport bemutatót tartott, folklór előadással pezsdítette a hangulatot a zalaapáti Boróka és Kis-Boróka Táncegyüttes. Mindeközben a résztvevők kóstolhattak mustot, volt kézműves vásár, gyermekeknek ugrálóvár, arcfestő, csillámtetováló műhely. Kora este a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház két énekes művésze: Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna hangolta a közönséget a későbbi élőzenés szórakozásra.

Esztergályhorváti hármas ünnepe az elszármazottak találkozójával teljesedett ki.

- A visszalátogatókat a megújult kultúrházban fogadtuk, de invitáltuk őket már az előző napi szüreti eseményekre is - említette Brunner Tibor. - Köszöntő műsort adott a kulturális csoportunk, majd Farkas Gergő, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja Bor, borzongás, szerelem című zenés előadásával teremtett fergeteges hangulatot. Délután a felújított templomban volt ünnepi szentmise a vendégeink tiszteletére, majd a településen tett sétával mutattuk be nekik a közelmúltbeli fejlesztéseket, s beszéltünk a tervezett feladatainkról.

Az Együtt Esztergály­horvátiért facebook csoport közösségi oldalán is megjelent a három egymást követő esemény hangulatának visszhangja: „…gyertek el a zalai kis faluba, ahol a polgármester és az önkormányzati képviselők, és a közmunkások, és az önkéntesek, és a fiatalok, na meg a régebb óta fiatalok a szívüket kiteszik. És ezt érezni is. Finom borok. Jó ételek. Remek hangulat. Barátságos környezet.”

Horányi Árpád

További Esztergályhorváti hírek
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Esztergályhorváti 2023. október 18.
Pályázattal támogatott önkormányzati épület felújítása, a rendezvénypark folytatódó fejlesztése, a nemrég lezajlott hagyományos szüret­ünnep és az első alkalommal rendezett lecsófesztivál adta élményekkel frissülő közélet jellemzi Esztergál
Esztergályhorváti 2023. július 18.
Immáron négyéves hagyomány a Családi nap rendezése Esztergályhorvátiban, ezúttal elsőként futballmérkőzéssel is összekötötték az eseményt.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.