Hírek
Cserszegtomaji találkozások az élet kiegyensúlyozottsága jegyében
Cserszegtomaj 2023. április 18. kedd
 
Fórumokkal, közösségi programokkal indultak a tavaszi napok Cserszegtomajon, összevetve az életkörülmények és a fejlődési irányok kiegyensúlyozottságát.

Önkormányzati szervezésben fórumra került sor a helyi vállalkozók körében a német ajkú lakókkal, s belekóstolt a településvezetői munkába a diákság az iskola farsangi rendezvényének fődíjasa élménybeszámolóján keresztül.

Elekes István polgármester elmondta, hogy a vállalkozókat másodszor hívták össze. Több mint negyvenen vettek részt. A településvezető körükben ismertette, hogy a beruházási munkálatok mellett milyen újabb pályázatokat nyújtott be az önkormányzat, majd kötetlen beszélgetés zajlott.

- Az ilyen eszmecserék nagyon fontosak azért is, hogy kialakuljon egy olyan látásmód, aminek értelmében előnyt élvezhet a helyi munkaerő, egyre jobbá válhat a helyi környezet - véleményezte a találkozó szükségességét és eredményességét is a polgármester. - Tervezzük egy új Cserszegtomaji Kisokos kiadvány megjelentetését, hasonlóan a 2020-ban készítetthez, tartalmazva a helyi vállalkozások elérhetőségeit. Téma volt egy róluk szóló közös kisfilm elkészítése is, mellyel lehetőség szerint online úton segíthetjük településünk vállalkozóinak népszerűsítését. Fontos a gondolatok egymás iránti együttérzés felé való terelése, a közös munka, ami a fejlődés mellett a kellő egyensúlyhoz vezeti az életet. Ezek érvényesüléséért még sok a megállás nélküli tennivaló. Cserszegtomajon nagyon sok tehetséges, kreatív, dolgos ember él, ahogy ez a fórumon is beigazolódott. Ez a záloga, hogy el tudjuk érni azt a bizonyos egyensúlyt.

Nemrég találkozott az önkormányzati vezetés Cserszegtomaj német ajkú lakosaival is.

- E találkozók is éppen azért fontosak, hogy mindig újragondoljuk az életünket, családunk, a kapcsolataink, a közösség életét - fogalmazott Elekes István. - Fontos, hogy megszabaduljunk terheinktől, valóban a lényeges dolgokra összpontosíthassunk. Ehhez pedig elengedhetetlen a találkozás, kellenek a személyes beszélgetések, az eszmecserék.

Mintegy ötven német ajkú lakó vett részt, önkormányzati részről a polgármester mellett Kupár-Kovács Fruzsina alpolgármester és Liszkai Erzsébet képviselő volt jelen.

- Felmerült a német ajkú lakók érdekképviselete, az utak helyzete, ám legfőképpen egymás tiszteletére, segítésére terelődött a szó - foglalta össze a témaköröket Elekes István. - Jóleső érzés volt a résztvevők faluközösség iránti támogatást kifejező megnyilvánulása, a köszönetük azért, hogy Magyarországon belül itt Cserszegtomajon találhattak otthonra. Mi pedig ennek az otthon érzetnek az erősítéséről fejtettük ki a szándékainkat.

A beszélgetős programok mellett más közösségi eseményekre is sor került a napokban. A Cserszegtomaji Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében közel száz fő indult erdei túrára dr. Szentes Szilárd vezetésével. A csapat megtekinthette az Apalányai barlangot, az Újévi kétlik-barlang mellett a Csókakői sziklákat és a tavaszi növényvilágot: a magyar gur­gulyát, a tavaszi héricset. Az iskolai farsang pedig egy napra megváltoztatta a település közigazgatását: a polgármesternek „öltözött” Fridinger Csenge a fődíjat elnyerve, egy napra szólóan Cserszegtomaj polgármestere lett.

Mint élménybeszámolójában írta a diáklány, hivatali posztjának betöltésére elkísérte barátnője Henczy Réka. Együtt izgultak, hiszen el sem tudták képzelni, hogy mi a dolga egy polgármesternek. Aztán Farkas Ármin jegyzővel tett hivatali szemle, ismerkedés után kezdődött a munka: „Megnéztük hogyan halad az új bicikliút építése Dobogómajor és Hévíz között, utána a Csókakői patakhoz vezetett az utunk. Sajnos sok a szemét ott, mosdókagylótól energiaitalos dobozig minden van. A csúnya látványt a rengeteg gyönyörű hóvirág enyhítette. Következő állomásunk a kultúrház melletti játszótér volt, ott átadtunk egy vízelvezető árkot. A terepi munkát közös ebéd követte Elekes István polgármesterrel és Farkas Ármin jegyzővel” - naplózta többek közt polgármesteri munkanapját Fridinger Csenge.

Horányi Árpád


 

Falunap:április 29-én

A kulturális közösségi programjainak egyik legnagyobb eseményét, a Cserszeg­tomaji Falu­napot tartja a település április 29-én a Sport utcai rendezvénytéren.

A hagyományos főzőverseny 9 órakor kezdődik pörkölt kategóriában, 11 órától légváras és körhintás szórakozás várja a gyermekeket. A főzőverseny eredményhirdetésére 13-14 óra között kerül sor. Az ételek és italok kínálata mellett Vigasság a színpadon címmel 15 órakor kezdődik a kulturális műsor, szerepelnek az óvodás és az iskolás gyermekek, fellép a Tátika Népdalkör, vendégeskedik a Rezi­dance Tánc­csoport, 18 órakor Al Ahram hastánc bemutató kínál látványosságot.

A falunap zárásaként 20 órától szolgáltat báli muzsikát a Start Tánczenekar.

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.