Hírek
A tavasz ünnepei és dolgos hétköznapjai Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2024. március 13. szerda
 
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.

Készülnek a Kikeleti Túra indítására, a Föld napja alkalmával köztisztasági akciót szervez az önkormányzat, várják már a nevezéseket a falunapi főzőversenyre, s mindeközben százmillió forintot meghaladó beruházások zajlanak.

- A hétköznapok a jövőről, az ünnepek a jövőért szólnak - mondta Elekes István polgármester. - Dolgozunk, hogy az életünket mind jobb körülmények közt tudjuk élni, s kell a kikapcsolódás, hogy testileg és lelkileg feltöltődjünk.

Mindezekről szólóan a településvezető a folyamatban lévő munkákat, majd a készülő programokat vette sorra:

- Terveink szerint halad a bölcsőde bővítése, a beruházás összköltségére közel 95 millió forintot nyertünk, ami magába foglalja a tervezési, kivitelezési, lebonyolítási és eszközbeszerzési kiadásokat is. A meglévő épület bővül két külön csoportszobával, a követelményeknek mindenben megfelelő kiszolgáló helyiségekkel. Nagyobb lesz az udvar is, a tágas fedett terasszal ellátott új intézmény 15 gyermek bölcsődei elhelyezését fogja biztosítani. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, a befejezési határidő március vége. Februárban megkezdődött a Barlang utcai járda építése a Majori utca és a Szivárvány utca közötti szakaszon, ez teljes egészében önerőből készül el közel 30 milliós ráfordítással május végéig. A beruházással a gyermekintézményekhez és a temetőhöz tartó gyalogosforgalom lesz biztonságosabb. A munkálatok a csapadékvíz-elvezető rendszer részleges átalakítását is érintik, mert az épülő járda megfelelő szélessége érdekében egyes helyeken zárt szakaszt kell kialakítani. A nagy szintkülönbségek miatt pedig néhol támfal létesítése is szükséges lesz.

Díjazott lábtoll-labdázók

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség az évadnyitó versenyen hozta nyilvánosságra a múlt esztendő legsikeresebb játékosait, köztük Cserszegtomaj kiválóságait. A női szak­ágban a település színeit képviselők a második helyen végeztek, egyéniben Udvari Boglárka lett az év második legjobb játékosa, a páros ranglistát az Udvari Boglárka és Gyalog Csenge duó ugyancsak a második helyen zárta. Férfiak mezőnyében Palotás Dominik az egyéni ranglistán harmadik helyezést szerzett. Az év játékosai versenyben 3 cserszegtomaji jutott a TOP 10-be: Palotás Dominikot csak egy versenyző tudta megelőzni. Udvari Boglárka az ötödik, Gyalog Csenge a nyolcadik helyre jutott.Az évadnyitó versenyen is folytatódott a cserszegtomaji siker: a Belovári Panna - Gyalog Csenge - Horváth Lili - Sillinger Zsanett - Udvari Boglárka csapat a második helyet szerezte meg. A férfiak negyedik helyezése a közelmúlt legsikeresebb eredményét jelentette a Nagy Mátyás - Palotás Dominik - Román Sándor alkotta csapat teljesítményével. A szakosztály szerepel az utánpótlás évadnyitóján Dunaújvárosban, hat játékos Olaszországban a Sicilian Openen vesz részt.

Az anyagi igényű infrastrukturális gyarapodás mellett a közösségi létet jelentő szellemiség programokban nyilvánul meg, hagyományok nyomán. Közelgő rendezvényekről szólva a polgármester elmondta, hogy a Cserszegtomaji Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében március 23-án kerül sor a II. Kikeleti Túra megtartására. A résztvevőket aznap 10 órára várják a Csókakő úti boltnál, a térség kincsei nyomán visz az út, ismerkedve védett növényekkel, rovarokkal, s megtekintve két helyi felfedezésű és elnevezésű természeti képződményt: az Apalányai és az Újévi Kétliki barlangot. Május 11-én tartják a Falunapot az Európa tér melletti rendezvényparkban, a hagyományos főzőversenyre április 30-ig lehet jelentkezni.

Elekes István újabb fejlesztésekről is szólt, amikhez pályázati forrásokat céloztak meg.

- A Magyar Falu Prog­ram keretében a kultúrház korszerűsítésére nyújtottunk be támogatási igényt. A közel 50 éves épület a település kisebb létszámú kulturális, ifjúsági és hagyományőrző rendezvényeinek, klubjainak igen nagy látogatottságú helyszíne. Az agrártárca idén meghirdetett Településfásítási Programban már a nyertesek közt vagyunk, az őszi ültetési időszakra 15 csemetét: 7 kislevelű hársfát és 8 magas kőrist vehetünk majd át. Ezek 10-14 centiméter törzs-körméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak, minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot is kapunk.

Horányi Árpád

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
Cserszegtomaj 2023. augusztus 17.
Sport, kultúra, látványosság jellemzi Cserszegtomaj közéletének immáron hagyományokra épülő őszi eseményeit is.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.