Hírek
Kerékpárutat alakítanak ki, csapadékvíz-elvezetési gondokat orvosolnak
Kéthely 2021. január 4. hétfő
 
A Somogy megyei Kéthely az a település, ahol a koronavírus járvány miatti helyzet ellenére is élénk az élet – ami a beruházásokat illeti. A közösségi élet szinte megállt és beszűkült, de advent idején az elcsendesedésnek is ideje van.

Bár még nyár elején és ősszel meg tudtak rendezni néhány programot, később az állami intézkedésekkel összhangban le kellett állítani minden rendezvényt és szakkört.

– Sajnos a hagyományos szüreti felvonulást már nem tartottuk meg idén. Ez a lakosságban nagy hiányérzetet kelt, hiszen Kéthelyen elég gazdag a kulturális élet. Több civil szervezetünk van, melyeknek tagjai most nem tudnak találkozni. Az asszonykórus nem tud próbálni, a sakkozó gyerekek nem tudnak gyakorolni, nem tudnak versenyre járni – jellemezte a jelenlegi helyzetet Molnár Balázs polgármester. Az önkormányzat működését is szigorítani kellett: ez gazdasági megszorításokat is jelentett. Többek között a szakkörvezetői díjakat és a képviselő-testületi tagok tiszteletdíját kellett felfüggeszteni.

– Próbáltunk takarékoskodni, hiszen voltak kieső bevételeink, mindeközben a helyi vállalkozókat próbáltuk támogatni. Idegenforgalmi adóbevétele nincsen a településnek, így ezen a területen nincs bevételkiesés. A vállalkozások működtek, úgyhogy az iparűzési adó bevétel reményeink szerint jelentősen nem fog csökkenni – vázolta a polgármester. A faluban több pályázat megvalósítása késik a járványhelyzet miatt, de vannak olyan beruházások, melyek előkészítése, kivitelezése zajlik.

– Gőzerővel dolgozunk a kerékpárút tervezésén: Kéthelytől Balaton­máriafürdőig építenénk egy kerékpárútszakaszt. Balatonújlakkal közösen pedig egy nagyobb belvíz­elvezetési pályázaton dolgozunk – ismertette Molnár Balázs. Mindkét pályázat megvalósítása a tervek szerint jövő év tavaszán, legkésőbb nyár elején megkezdődik. A településvezető a részleteket is ismertette.

– A külterületi kerékpárútszakaszon teljesen el fog különülni a forgalom a gépjárműforgalomtól. Kivétel az autópálya-felüljáró. Itt akkorra költséggel lehetne ezt megvalósítani, hogy a teljes pályázati költségünket felemésztette volna. Itt a járműforgalmat lassítani fogjuk, így tesszük biztonságossá a kerékpárosok közlekedését. Lakott területen belül nagyon sok járda felújítását fogjuk elvégezni, a főúton kerékpáros sávot fogunk kijelölni. Sokan kérdezték, hogy ezt miért így fogjuk megvalósítani. Maga az út nem alkalmas arra, hogy önálló kerékpársávokat alakítsunk ki, balesetveszélyes is lenne sok helyen, ezért a járda része lesz. Ez nem turisztikai célú, hanem hivatásforgalmú szakasz lesz – szólt a részletekről Molnár Balázs. A másik fejlesztés, a belvízelvezetési pályázat Balatonújlak nyertes projektje, ebben van lehetőség arra, hogy egy kéthelyi utcában, ahol eddig nem volt csapadékvíz-elvezető árok, egy fedett árkot alakítsunk ki, valamint olyan területeken, ahol gondot okozott a csapadékvíz, orvosoljuk ezt a gondot.

E két nagy pályázat mellet több kisebb megvalósítása történt meg ebben az évben (játszótér, óvodaudvar felújítás, konditerem kialakítás, tanyagondnoki busz beszerzése, stb.), de vannak még olyanok, amiknek jövő év elején állunk neki.

A vírushelyzet által okozott nehézségek ellenére úgy érzem, fejlesztések terén sikeres évet zártunk.

Engedjék meg, hogy minden olvasónak békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánjak és egészségben, sikerekben gazdag új évet!

További Kéthely hírek
Kéthely 2022. december 13.
„Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötözött dobozban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez
Kéthely 2022. szeptember 19.
Generációkra visszanyúló hagyománya van Kéthelyen a szüreti felvonulásnak és bálnak, így köszöntik idén is a településen az őszt.
Kéthely 2022. június 21.
Két év kihagyás után, június 11-én újra megtarthattuk falunapunkat Kéthelyen. Minden korosztályt próbáltunk megszólítani az újszülöttektől egészen a nyugdíjasokig.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.