Hírek
A kultúra színes morzsáit hinti Balatongyörök
Balatongyörök 2022. április 26. kedd
 
Csatlakozva a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz, a részvételre kiírt pályázat nyerteseként KultúrMorzsázó elnevezéssel már idén tavasztól színes kulturális eseménysorozat indult el Balatongyörökön.

A rendező helyi Bertha Bulcsu Művelődési Ház vezetője, Villányi Éva elmondta, hogy a programok nem korlátozódnak a nyári szezonra, a sorozat márciusban már elindult. Annak keretében mintegy 60 kisebb-nagyobb kulturális rendezvényre kerül sor a település különböző helyszínein. Képzőművészettel, irodalommal és zenével kapcsolatosak az események, s a legifjabbaktól kezdve mindenkihez szólnak.

- A kisgyerekek zenei nevelését szolgáló Zengő-ölelő a bölcsődésekhez juttatja el a muzsika hangjait, kéthetenkénti rendszerességgel a gyermekek és szüleik közös zenés foglalkozásokon vehetnek részt. Az óvodásokat szólítják meg a Hangszersimogató zenés előadások, melyeken a gyerekek ismerkedhetnek a különféle hangszerekkel, és ki is próbálhatják azokat. Ennek keretében az Áldás Együttes tagjai mutatták meg a minap hangszereiket, s adták az első mini koncertet - beszélt az indításról, majd a folytatásról is Villányi Éva. Hozzátette, hogy május 12-én 10 órakor pedig Rosta Gézával énekelhetnek és zenélhetnek együtt a gyerekek a Bertha Bulcsu Művelődési Házban.

Kora ifjúságot, felnőtt korosztályt egyaránt szórakoztat majd kórusműsorral a Daloló Györök, e néven újonnan alakult vegyeskar. Folynak már a próbák, helyi rendezvényeken hamarosan megmutatják magukat.

-  Ez 10 fős közösség, külön öröm, hogy a csapatban nem csak nyugdíjasok, hanem fiatalok is vannak - hangsúlyozta az intézményvezető. - A csoport munkáját a dalválasztásokkal már most a műfaji sokszínűség jellemzi: az egyházi énekektől kezdve a népdalokon keresztül a műdalokig minden jelen van, amiket ők mindannyian szívesen énekelnek. Szakmai vezetőjük Török Nikolett, képzett zenepedagógus.

Májusban a Györöki KultúrMorzsázó programsorozat keretében két előadássorozat is elkezdődik.

- Könnyen érthető jazz címmel Varga Endre hévízi fuvolaművész, zenetanár szórakoztató módon vezeti be az érdeklődőket a jazz történetébe, ismerteti meg a közönséget a műfaj sokszínűségével, előadóival, az improvizációval - említette Villányi Éva. - Mindezeket mini koncertek kísérik, zenésztársak közreműködésével. Az első ilyen előadásra május 4-én 18 órakor kerül sor a helyi művelődési intézményben. Majd Tudod mit nézel? címmel zajlik a másik előadássorozat, melynek témája a kortárs képzőművészet. A sorozat május 18-án indul, 18 órakor Kardos Laura művészettörténész, a keszthelyi Helikon kastélymúzeum közgyűjteményi vezetője segít eligazodni a 20-21. századi művészeti irányzatok jellegzetességei között, ismerteti meg a résztvevőket a jelentősebb művészekkel és életútjukkal.

Art Piknik névvel indul beszélgetéssorozat ismert művészekkel, írókkal, költőkkel, képzőművészekkel, színészekkel.

- Május 19-én 17 órakor elsőként Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja lesz a vendég irodalomról, közéletről, az élet dolgairól szóló beszélgetésre várva a közönséget. További meghívottak közt szerepel Lukács Sándor színész-költő, Biró Szabolcs író, Kautzky Armand színművész, Somogyi Győző grafikus, Cséby Géza irodalomtörténész-költő - „morzsázott” nagy nevek közt Villányi Éva. - Én és a hangszerem címmel pedig interaktív beszélgetés sorozat indul zenészekkel. Elsőként május 26-án 18 órakor találkozhat a közönség Pribojszki Mátyással, aki az egyik legnevesebb szájharmonikás Európában. Az elmúlt közel 25 évben mintegy 30 országban lépett fel zenekaraival. Rendszeresen játszik a hazai zenei élet kiválóságaival, nemzetközi zenei fesztiválokon is fellép. Nem csak beszélgetésre, hanem egy kis muzsikára is számíthatnak a résztvevők. A továbbiakban, júniusban Nagy Ádám gitáros, zeneszerző, augusztusban László Attila jazz­gitáros, zeneszerző, majd Alapi István, az EDDA gitárosa lesz a vendég. Szeptemberben pedig a világhírű trombitaművész, a Modern Art Orchestra alapítója, Fekete-Kovács Kornél látogat el Balatongyörökre, majd októberben Varga Endre fuvolaművész zárja a hangszeres témakörű találkozókat.

A nívós rendezvények újabb gyöngyszemek a település és térsége kulturális kínálati palettáján. Mindemellett zajlanak a nyáron a hagyományokból már jól ismert JazzFiesta koncertek, a Györöki Nyári Tárlatok, a tradicionális fesztiváli események.

Horányi Árpád

További Balatongyörök hírek
Balatongyörök 2024. május 8.
Képletesen, s valóságosan is értelmezhető Balatongyörök „mozaikszerű” fejlődése. Számos területen folynak beruházások, köztük a Szépkilátónál egy mozaik asztal készült, mellyel a környező tanúhegyeket bemutató régi információs táblát váltot
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
Balatongyörök 2023. szeptember 20.
A balatongyöröki KultúrMorzsázó programsorozat keretében az Én és a hangszerem című találkozók nyár végi vendége volt Koncz Zsuzsa és Bródy János, akik 60 éve először szerepeltek együtt a településen.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.